Energielabels regio Arnhem

Energielabels voor woningen

Wat is een energielabel?

Het energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is. De verkoper (of verhuurder) van een huis moet altijd een label laten zien bij verkoop (of verhuur), zodat de nieuwe eigenaar op de hoogte is van het energieverbruik. Op ieder label staat aangegeven welke mogelijkheden er zijn om de woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbelglas of dakisolatie. Een energielabel is tien jaar geldig. Dit label is verplicht voor normale woningen en woonboten. Vanaf 2024 is het ook voor recreatiewoningen verplicht een label te kunnen overleggen. 

Waarom een energielabel?

Met het energielabel wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid van een woning. Ook wil de overheid hiermee stimuleren om maatregelen te nemen op het gebied van energiebesparing. Op het label staat welke maatregelen er voor de woning mogelijk zijn. 

Energielabel verplicht voor woningen

Bij de verkoop of verhuur van uw woning komt veel kijken. Naast alle praktische zaken die geregeld moeten worden bent u als eigenaar wettelijk verplicht om een label te overleggen bij de verkoop of verhuur van een woning. Zonder label riskeert u als particulier in dergelijke gevallen een boete van €435,- 

Kosten energielabel woning

Woning tot 75m²

€250,- 

Woning 75m² tot 150m²

€265,- 

Woning 150m² tot 225m²

€285,- 

Woning boven 225m²

Op aanvraag

FAQ

Een energielabel wordt berekend aan de hand van verschillende factoren zoals isolatiewaarde, verwarming en ventilatie. Het varieert van A++ (zeer zuinig) tot en met G (niet zuinig).

Ja, sinds 2020 is een label verplicht bij verkoop of verhuur van woningen in Nederland. Voor 2024 is het ook voor recreatiewoningen verplicht om een label te hebben. 

Een A-label geeft aan dat een woning erg duurzaam is. Het is een van de hoogste labels die een woning kan krijgen en betekent dat er weinig energie en gas verbruikt wordt. Een A-label kan worden behaald door bijvoorbeeld goed geïsoleerde gevels, ramen, daken en duurzame installaties voor verwarming en het tapwater.